Saturday, July 9, 2011

PENGEMBARAAN BERMULA~~~

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM~~~

Kisah ini bermula...
apabila tamat sahaja...
FINAL EXAM PRE-DENTAL YEAR...
pd tarikh bersejarah...
4 JULAI 2011...

ALHAMDULILLAH...
WAAAAHHHH!!!!=D
x sngka akhirnya abis jgak exam...
lepas abis je giliran aku...
mase exam ORAL ANATOMY...
macam2 dah bermain di kepala...
nak beli ape sebagai cenderahati pd org malaysia...
nak pi ALEXANDRIA...
nak pi MANSOURAH...
nak pi CAIRO...
nak pi ziarah kwn2...
macam2 dah dirancang...

walau apepon...
sebelum pi berjalan2 sana sini...
aku dan ahli2 rumah aku...
rancang nak pi keluar makan sme2...
sebelum sume balik malaysia nnt...
dengan itu...
sehari selepas abis exam...
5 JULAI 2011...
kami pon pi lah serbu PASTA DIVINA...
salah satu tmpt makan kt tanta...
yg famous bg budak2 melayu...
dengn harga murah n berpatutan...
dan yg paling penting...
sngt mengenyangkan...
ALHAMDULILLAH...

kami serumah berlima...KAK NGAH, CHE' NAB, KAK IRA, KAK ENA & KAK NIN...

makanan kami berlima di PASTA DIVINA...

ni makanan saya...sedapppp=)

mungkin ini kali terakhir...
kiteorg keluar same2...
sebb pasni mesti sume dah sibok...
yang sorangnya nak pi jalan2 beli barang...
yg sorangnya nak pi turkey...
yg sorangnya x balik malaysia...
tp terlibat dlm program summer break...
mesyuarat sana sini...
masing2 jarang dah duduk kt rumah...
tp xpe..
bersyukur jgaklah..
sekurang2nya...
dpt gak kita keluar sme2 walaupon skali kan...
=)

lepas dah kenyang sume...
kiteorg pon meneruskan perjalanan...
ke destinasi pertama...
iaitu...
AWAL BAHR...
salah stu tmpt menarik di tanta...
yg terdpt macam2 barang yg sngt2 murah...
kat sini...
masing2 beli cenderahati tok keluarga masing2...
drpd zohor smpilah ke maghrib...
baru balik umah...
perghhhh!!!...
memang sakan bershopping ye...
tp x pe...
yg penting...
kita dpt bg buah tangan yg terbaik...
tok keluarga yg tersayang di malaysia nnt...
InsyaALLAH...

barang2 yang diborong di AWAL BAHR...

esoknya plak...
6 JULAI 2011...
aku(AININ) n sorg housemate aku AINA...
rancang tok memulakn perjalann...
ke destinasi seterusnya...
iaitu...
ALEXANDRIA...
rancang pi ALEX nih bukan nak jalan mana2 pon...
sekadar untk ziarah sahabat2 disana..
sebelum diorg sume nak final exam plak...

dengan itu...
bermulalah kisah pengembaraan...
kami berdua...
AINA dan AININ...
(dah macam UPIN & IPIN plak..hehe)
dari tanta...
ke MAHATTOH(stesen keretapi)...
beli tiket ke ALEX dngn harga 20 LE...
pd pukul 1.03 minit ptg...
disebbkan kiteorg dtg awal...
sementara tggu keretapi smpi...
lepak2 jelah kt bangku tepi2 tu dulu...

tiket aku ke ALEXANDRIA...

tiba2...
dalam pukul 12.45 tgh hari mcm tu...
ade satu train nih pon smpi...
ke tmpt platform yg kiteorg tnggu tu...
tanpa berfikir panjang...
kiteorg pon serbu jelah train tu...
berebut2 lagi dngn org arab nak msok train...
nnt tkot terlepas plak...
nasib baik kiteorg kecik...
(klo dibandingkan ngn orang arablah ye...=,='')
senang sket menyelit...
dah dpat masok dlm perut train tu...
kami mencari2lah tmpt duduk kami...
SEAT 39 dan SEAT 40...
tengok2...
dah ade dah orang duduk kt seat tu...
dengan konfidennya..
aku ckplah ngn pakcik n makcik yg duduk seat tu...
 yang tmpt duduk tu...
tmpt duduk kami...
siap tunjuk lg kt pakcik n makcik tu tiket aku...
sebagai bukti lah kan...
pastu...
pakcik n makcik tu x nak pon bergerak...
rase mcm dh naik bengang dah nih...
aku pon ckp ngn pakcik n makcik tu...
mintk tunjuk tiket diorg plak...
saje nak tengok btol x tu tmpt duduk diorg..
tengok2...
tiket pakcik n makcik tu pon...
tempat duduk yg sma jgak...
dalam hati dah pelik...
mcm mana bole dua org dpt tiket yg sama???...
emmmm....
nak wat mcm mana dah kan...
pakcik n makcik tu pon ade bukti yg tu tmpt duduk diorg...
so, kita x de hak lah nak suro pakcik n makcik tu bergerak...
dari tmpt duduk diorg tu...

dalam keadaan tertanya2...
kiteorg pon pegilah tanya pekerja dlm train tu...
nak konfemkan btol2 macam mana...
lepas pekerja train tu tengok tiket kiteorang...
tiba2...
dia ckp mcm nih...
sepatutnya...
yang train kiteorg naik tu...
bukan train kiteorang...
sebb train tu bernombor 89...
sedangkan train kiteorg nya nombor ialah 913...
yang mana...
train tu akn smpi selepas drpd train yg kiteorg naik tu...
WHAT??????????????
nak wat mcm mana nih???
train dh gerak dah...
x kan nak terjun plak...
dah panik dah rase...
dah rase mcm orang x keruan dah mase tu...
tp nasib baik..
pekerja train tu ckp...
xpe, train nih pon akn berhenti kt alexandria jgak...
kt SIDI GABER...
fuhhhhhh....
lega sket lah kan...
tp masalahnya...
kiteorg dh salah naik train...
mmg dah xde tmpt duduk kosong dah lah...
nak duduk mana???
last2...
terpaksalah...
kiteorg berdiri jelah sepanjang perjalanan tu...
antara satu gerabak n gerabak yg lain...
kt situlah yg menjd tmpt kami berdiri...
tanta ke alex jauh kot...
1 jam setengah kot...
so, 1 jam setengah lah kami berdiri...
(cuba bayangkan~~~)
sedih kot...
bayar tiket mahal2 tp yang dpt hny berdiri sahaja...
melepas aku nak tdo dlm train...
T_T

muka pasrah AINA kena berdiri slama 1 jam setengah...sedih kan...

selepas satu jam setengah...
akhirnya...
smpilah kami ke SIDI GABER, ALEXANDRIA...
dari sini...
kami amik teksi ke bgunan mara...
tmpt student2 medic tahun satu tajaan mara kt alex ditemptkan...
smpi2 je sana...
tmpt yg diserbu ialah...
kafe kt bawah bangunan tu...
lapar kot...
penat berdiri je tadi...
mmg banyaklah makan time nih...
=P

petang tu plak...
dalam lepas asar mcm tu...
kiteorg pon jalan2 amik angin tepi pantai...
kiteorg berdua jelah...
AINA & AININ...
sebb x nak ganggu kwn2 lain...
diorg nak study sebab nak exam x lama lg...
kiteorang pon jalan2 lah tepi pantai tu...
duduk kt batu2 tepi tu...
 sambil tengok keindahan ciptaan ALLAH...
sambil makan jagung...
SUBHANALLAH...
tenang rase hati ini...
=)

pantai ALEX...SUBHANALLAH...

aku melihat mentari yang bakal terbenam...
malam tu...
tiba2...
kwn2 alex ajak pi makan kt luar...
satu tmpt makan yg famous kt alex...
COFFEE ROASTERY...
harga pon agak mahal sketlah..
tp, xpe...
sekali skala x salah pon kan...
mase nih...
aku jelah pegi dengan 3 org lg kwn2 alex..
AINA katanya x larat nak ikut..
letih n lenguh kaki...
mungkin gara2 dalam train tadi lah kot...
(cuba tengok gmbr dia kt ats tdi dlm train...muka penat tuh...hehe)
aku plak...
sentiase ON klo orang ajak makan nih..
hehe...
mula2...
kwn alex nih cakap...
 klo makan kt sini kene kongsi...
sebb konfem x kan habis klo makan sorg...
aku plak jenis x suka kongsi...
sebb aku jenis yg makan byk...
kang kesian pd sape2 yg kongsi ngn aku tuh..
aku pon orderlah mknn tok aku sorang...
x kongsi ngn sape2...
(degil btol...=,='')
tengok2...
last2...
AMIK KO!!!
mmg x abis pon...T_T
inilah satu2nya kedai makan yg aku x abis makan sorang...
kat mesir nih...
tp, x pelah...
lebih makann tu aku bungkus...
bg kt kwan2 lain yg x ikut...
xdelah membazir kan...

 desert CHEESE MADNESS...pastikan ia smpi sebelum makann utama smpi...SUNNAH RASULULLAH..=)

makanan aku yg x abis...pinggan dia 2 kali besar drpd PASTA DIVINA kot....tp, sedapppp...=)
di hadapan kedai sebelum balik...=)
keesokan harinya plak...
7 JULAI 2011...
dalam sebelum asar mase tu...
kiteorg mmg rncg nak balik tanta dah...
sebb asalnya mmg nak tdo satu malam je pon...
x nak ggu kwn2 alex nak study...
lepas makan tgh hari kt kafe bawah tu...
aku sempat gak bungkus...
NASI KERABU!!!...
nak bagi housemate aku kt tanta rase...
sebab...
sedappppp sangattttt!!!...serius!!!
selama nih...
aku x pernah suka nasi kerabu...
entah kenapa...
bile rase nasi kerabu yg AINA order...
mse tgh hari smalam tu...
rase sedap plak...
tu yang smpi bungkus nak bwak balik tanta tu...
sebab...
kt tanta xde nya nak dapat...

dah siap sume...
kiteorg pon kluar lah bgunan mara tu...
tahan teksi nak ke MAHATTOH...
tahan punya tahan...
xde satu pon teksi nak hntr kiteorg ke sana...
x taw knapa...
dah hmpir setengah jam lebih...
aku ke hulu ke hilir melintas jalan...
dengan nasi kerabu kt tangan...
menahan teksi...
tapi...
xde satu pon teksi nak amik kiteorg...
dah habis buat muka kesian dah...
tetap x dpt gak...
sedih kot...

pastu, kiteorg pon teponlah sorg kwan alex nih...
nak tanya macam mana nak buat nih???...
xde teksi pon nak hantar...
kwn alex tu pon pelik...
sebb x pernah jadi mcm nih...
selalu teksi senang je nak dpt klo nak pi MAHATTOH...
last2...
kwn alex tu pon turunlah skali...
tolong menahan teksi...
manalah taw ade rzeki...
tapi...
ape yang terjadi...
tetap same...
tetap x dapt gak teksi....
drpd hujung jalan ke hujung jalan...
cuba menahan teksi...
tapi...
xde rzeki gak...

last2...
kwn alex nih suro...
kiteorg bermalam sehari lagi kt alex...
esok pagi2 baru keluar balik tanta...
rase serba salah plak..
takot ggu diorg study...
rase malu pon ade gak...
sebab sebelum tu bukan main...
salam ngn sume org nak balik tanta...
siap ckp...
mungkin x jumpa lgi...
sebb dah nak balik malaysia tros pasni...
tapi...
ape yg terjadi...
dengan muka tebalnya...
naiklah balik bgunan mara tu...
jumpa balik kwn2...
ape lagi...
suma tertanya2 lah kan...
crita punya crita...
ade yang cakap...
kesiannnyeeee...
ade yang gelak pon ade gak...
mana x nya...
semangat siap bungkus nasi kerabulah...
last2...
x dpt pon bawak balik nasi kerabu kt tanta...
cissss....
=,=''

so...
tanpa diduga...
bermalamlah kami satu malam lagi kt alex...
esoknya...
8 JULAI 2011...
pagi2 lagi kami dah kuar dri bgunan mara...
(sebelum tu x lupa makan dulu nasi lemak...hehe)
menahan teksi nak ke MAHATTOH...
serik dah dengan ape yg berlaku semalamnya...
sebab tu keluar pagi2...
ALHAMDULILLAH...
senang dapt teksi...
smpi je kt sana...
tros beli tiket nak balik tanta...
tapi...
tiket yang paling awal yang ade ialah...
pukul 10.11 pagi...
sedangkan kiteorg dah terpacak kt situ kul 8.30 pagi...
abis tu...
nak wat cmne kan...
tnggu jelah lagi satu jam setengah kt situ...
sebelum tu...
kiteorg tny dulu pengawal train tu...
nak konfemkan...
kt mana platform sepatotnya keteapi kiteorg smpi...
dia cakap...
antara platform 4 & 5...
lepas tu...
kiteorang carilah mana2 bangku yg available...
duduk kt situ sementara tnggu train smpi...
tiba2...
dalam pukul 9.30 pg mcm tu...
ade satu train smpi kt platform tmpt kiteorg...
dlm hati aku ckp...
nih bukan kot train kiteorg...
sebb awal sngt train tu smpi...
so...
kiteorg pon...
buat x taw jelah kan...
duduk2 jelah lagi kt bangku tu...
(AINA smpi tersengguk2 tdo...hehe)

kemudian...
jam menunjukkan  pukul 9.50 pagi...
tp train yg smpi kt platform kiteorg tadi x gerak2 lg...
aku dh pelik...
asal train nih x gerak2 lagi???
kang nanti train aku smpi nak berhenti kt mana???
pastu...
 berlakulah perbualan antara AINA & AININ...

AININ : Aina2, dah 9.50 pagi dah nih...jom kita pi tengok kot2 train kita dah smpi ke...

AINA : Ish, x kot...awal lagi nih...kang nnt tkot jadi mcm haritu plak kang...train x smpi lg tp kita dh naik train yg sebelum tu plak...xpe2...kul 10 pg nnt kita pi sana tengok...

AININ : Em, btol gak...ok lah...tp pelik gak asal keteapi nih x gerak2 lagi eh?...kang keteapi kita dh smpi nak berhenti kt mana???

AINA : Ha'ah kan...Tapi tengok train tu dah kuar asap...mungkin jap lagi dia gerak lah tu kot...

AININ : Ok2....

Tiba2 beberapa minit selepas itu,

AINA : Ainin, jomlah kita pi tengok...

AININ : Owh, ok2...jom2...

pastu...
kiteorg pon pi lah kt platform kiteorg tu...
tiba2...
pakcik pengawal train yg kiteorg tny tadi...
macam melambai2 kt kiteorg...
buat isyarat cepat naik...
train dh nak gerak...
mula2 mcm x fhm...
asal pakcik nih suro naik...
train dh smpi ke???
bukan ke...
train nih kan yg dtg awal dri kul 9.30 pg tdi...
x kan train kiteorg plak...
dah rase teragak2 dah time tu...
tp disebabkan pakcik tu mcm semngt suro kiteorg cepat naik...
ape lagi!!!...
berlarilah kiteorng pi tengok train...
rase mcm x yakin...
kiteorg tny lg sorg pengawal train...
dan dia pon ckp benda yg sma...
suro cepat naik...
train dh nak gerak...
tengok2...
AMIK KO!!!
train dah mula gerak dah!!!..
sedangkan kiteorg msih di luar train lagi...
ape lagi!!!!!!!!!!!!!!!!...
berlarilah masing2...
dengan kelajuan yg MAXIMUM..
(serius, dah mcm cite hindustan mase nih)
nak dptkan train tu...
nasib baik train tu baru je mula gerak...
sempat lagi nak kejar...
ALHAMDULILLAH...
LEGA!!!
=)

dan akhirnya...
sampailah kami ke bumi TANTA...
macam2 pengalaman n cabaran yg ditempuhi...
sepanjang perjalanan pegi n balik ke alex nih...
tapi, xpe..
orang kata...
EXPERIENCE IS THE BEST TEACHER...
esoknya plak akn ke MANSOURAH n seterusnya CAIRO...
meneruskan marathon shopping...
cenderahati n buah tngan untuk dibwa balik ke malaysia...
moga ALLAH pemudhkan urusan kami...
ameeeennnn...
^_^ 

"Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran, masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" (KATA-KATA HIKMAH)

"Anda tidak boleh mencipta pengalaman sebaliknya anda mesti menghadapinya"

~WASSALAM~

9 comments:

  1. waahhh..sakan korg ek...
    btw,ak x start maraton lg neh..haishh..=='

    ReplyDelete
  2. haha. org alex gelakk je baca post ni:D

    maaf kalau x selesa duduk alex. huuuuu. ada masa dtg lagi, tahun depan duduk rumah plak, bukan asrama mara lg:p

    doa doakan ye:)

    love.
    alex-ians

    ReplyDelete
  3. padanla kol tanye tanta ke alex berape lame..
    kene berdiri rupenyer..
    haha..

    ReplyDelete
  4. tudya..pengalaman manis gitu...

    ReplyDelete
  5. luqman : xpe...pasnih ko lah plak marathon ye...=)
    aini n alexians : gelak je korg sume eh...btw, syukran 4 everthing..insyaALLAH, taun depan dtg lagi...=)
    metot : tulah...sedih kan...T_T
    malia : pengalaman yg x kan dilupakn dlam hidup sebb sngt MANIS..haha=P

    ReplyDelete
  6. wahaha... bru nak baca blog awak ainin... melepas ktorg nak makan nasi kerabu.. inilah penangan tengok Jab We Met sbelum gi alex :P

    ReplyDelete
  7. ummu : tulah, taw x pe...nntlah kita pi alex lg makan nasi kerabu eh..=)

    ReplyDelete
  8. sodap2 jer gambor makanan tue....:-))

    ReplyDelete